De gezichten achter Stafier | Anna Hazi

9 feb 2023

Ze is geboren en getogen in Hongarije, maar ze is in de afgelopen twaalf jaar helemaal ingeburgerd. Ze praat namelijk uitstekend Nederlands, heeft onlangs een huis gekocht in Didam én komt bijna iedere dag op de fiets naar haar werk. En vooral dat laatste is natuurlijk typisch Hollands. Anna Hazi werkt sinds 2011 bij Stafier en startte onlangs in haar nieuwe functie als werkvoorbereider. Lees hier haar verhaal.

Het is alweer meer dan twaalf jaar geleden dat Anna voet zette op Hollandse bodem. Haar Hongaarse oom woonde al jaren in Amsterdam en Anna besloot – met zicht op betere werkgelegenheid – ook het Hollandse avontuur aan te gaan. “Mijn toenmalige relatie was net verbroken, ik had weinig te verliezen”, blikt Anna terug. “Dus het werd bestemming Amsterdam.”

Op naar het Oosten

Ze spreekt een goed woordje Duits, maar Anna kwam er al snel achter dat ze daar in Amsterdam niet per se veel aan heeft. “Naast Nederlands is Engels daar echt de voertaal. Maar toevallig wist ik dat een vroegere collega uit Hongarije ook in Nederland werkte, om precies te zijn bij Stafier. Via haar kwam ik in het oosten van het land terecht.”

Robot

Anne verhuisde naar Zevenaar en startte een nieuwe functie als productiemedewerker op de Solarafdeling van Stafier. “Erg leuk werk om te doen!”, zegt Anna. “In Hongarije werkte ik in een autofabriek, daar deed ik kwaliteitscontrole. Echt lopendebandwerk. Iedere minuut kwam dezelfde auto voorbij, waarbij ik dezelfde handeling moest uitvoeren. Ik voelde me daar echt een robot. Zó anders is het hier in de productie. Je staat iedere keer achter een andere machine, tussendoor ben je iets aan het monteren of verpakken. Omdat we hier alles op maat maken, werk je continu met verschillende producten. Veel meer afwisseling dus.”

De Nederlandse taal

Anna zat sowieso niet stil, want in haar beginjaren bij Stafier volgt ze meerdere taalcursussen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Ik was natuurlijk verhuisd naar een vreemd land, waarvan ik de taal niet sprak of las. Dan liep ik door de supermarkt of reed ik in mijn auto, maar had ik géén idee wat er op de borden stond. Ik vind het erg belangrijk om te communiceren met collega’s en andere Nederlanders, dus besloot al gauw om een taalcursus te volgen. Doordat ik al Duits sprak, viel het Nederlands me mee”, licht Anna toe. “De Nederlandse taal kent gelukkig geen ingewikkelde naamvallen, al gaat het heel af en toe nog weleens mis met ‘de’ of ‘het’.”

Liefde op de productievloer

Jarenlang werkte Anna met veel plezier op onze Solarafdeling, waar ze nieuwe vrienden maakt én haar nieuwe liefde vindt. “Mijn huidige vriend werkte toentertijd óók als productiemedewerker bij Stafier. Inmiddels werkt hij er niet meer, maar we zijn nog wel steeds samen”, vertelt Anna. “Ja, ik had het daar enorm naar mijn zin.”

Van productie naar kantoor

In 2022 krijgt Anna het aanbod om door te groeien naar werkvoorbereider. “Een nieuwe uitdaging en best een spannende stap, maar ik wilde het in ieder geval proberen.” Dus ruilde Anna de productievloer in voor een kantoor en gaat ze aan de slag met technische tekeningen en calculaties. “Ook help ik mee op de afdeling engineering. Daar zet ik tekeningen klaar voor productie, pas ik bestaande tekeningen aan en teken ik controle- en lasmallen om het productieproces te helpen.”

Een uitgebreide functie die niet altijd makkelijk is. “Ik moet nog veel leren, maar ik ben dankbaar dat Stafier mij deze kans heeft gegeven. Collega’s zijn gelukkig erg geduldig met mij, willen me alles leren. Dat is erg fijn.”

Erg gewaardeerd

“Ik voel me hier sowieso erg gewaardeerd als medewerker”, licht Anna toe. “Dat zit soms in kleine dingen. Zo worden we eens per maand verwend met verse soep, wordt hier iedere week vers fruit geleverd en krijgen we een mooie attentie met kerst. Maar ik kan ook altijd bij iemand terecht als ik ergens over wil praten en er wordt écht naar me geluisterd. Mijn collega’s zijn erg leuk en de sfeer hier is erg goed. Ja, ik kan Stafier van harte aanbevelen als werkgever.”

Familiebezoek

De Hongaarse ziet zichzelf dus niet op korte termijn teruggaan naar Hongarije. “Zeg nooit nooit, maar ik voel me wel echt helemaal ingeburgerd in Nederland. Ik heb niet voor niets net een huis gekocht. Mijn ouders, tweelingbroer en oudere zus wonen nog wel in Hongarije, die zoek ik minstens één keer per jaar op. En komende zomer komt mijn hele familie naar Nederland. Dus ik zie ze gelukkig nog regelmatig.”

Het is duidelijk, Anna zit helemaal op haar plek bij Stafier én in Nederland!
Ben jij ook nog op zoek naar een leuke, nieuwe functie? Bekijk dan onze openstaande vacatures, wellicht zit er iets voor je bij!

Terug naar overzicht