De gezichten achter Stafier | Frank Bonke

13 dec 2022

In onze gereedschapsmakerij draait het om vakmanschap. Dat beaamt ook Frank Bonke, die het vak al meer dan twintig jaar beoefent. Als groepsleider in de gereedschapsmakerij ziet hij dagelijks een scala aan buig-, snij- en alle andere voorkomende gereedschappen voorbijkomen. Met deze gereedschappen produceren wij op maat gemaakte oplossingen voor klanten in onder andere de keramische, voedings- en solar-industrie. “Het is gewoon een mooi vak!”, aldus Frank.

Waar veel bedrijven hun gereedschappen in het buitenland laten maken, kiest Stafier er bewust voor om gereedschappen in eigen huis te ontwerpen én te produceren. Dat doen wij al sinds 1956. Met een team van vier gereedschapsmakers zijn wij dagelijks bezig met het maken van nieuwe gereedschappen voor onze opdrachten, want iedere opdracht en ieder product is uniek. “Dat is mooi werk om te doen”, laat Frank weten. “We werken iedere dag aan andere producten en het is altijd maatwerk.”

Leren door te doen

Frank staat al meer dan vijf jaar aan het hoofd van onze gereedschapsmakerij, maar het vak zelf heeft hij al bijna zijn halve leven in de vingers. ” Gereedschap maken leer je niet alleen op school. Je leert het in de praktijk, door te dóén. Het vereist een hoge mate van nauwkeurigheid, omdat onze gereedschappen aan veel eisen moeten voldoen. Als team werken we nauw met elkaar samen. En door uitgebreid te testen onder verschillende productieomstandigheden laten we niets aan het toeval over. Zo komen wij tot gereedschappen die naadloos aansluiten op ons productieproces.”

Nauwkeurig

Hoe we dit bijvoorbeeld doen? Dat legt Frank uit. “Wij beheersen de klantspecifieke werkwijze tot in de finesses. Met onze verspanende machines maken wij gereedschappen die op de 0,01 millimeter nauwkeurig zijn”, legt Frank uit. “Deze gereedschappen gebruiken we bijvoorbeeld om te perforeren, te buigen en te stansen.”

“Hier is geen dag hetzelfde”

Als groepsleider draait Frank overigens zelf gewoon mee in de productie. “Enerzijds omdat ik het werk gewoon érg leuk vind om te doen, anderzijds omdat we het extra paar handen goed kunnen gebruiken”, legt hij uit. “We zijn op zoek naar nieuwe collega’s, maar jongeren worden tegenwoordig niet meer zo snel gereedschapsmaker.”

Ontzettend jammer, vindt Frank, want het vak heeft hen juist veel te bieden. “Het draait hier echt om vakmanschap. Machines helpen bij het vervaardigen, maar het zijn onze mensen die de kennis in huis hebben om tot klantspecifieke oplossingen te komen. Hier kun je dus nog écht iets maken met je handen, samenwerken met je collega’s en je hoofd gebruiken”, laat Frank weten. “En doordat het altijd maatwerk is, is letterlijk geen dag hetzelfde.”

Kennis doorgeven

Om de toekomst van het vak veilig te stellen, hoopt Frank dus dat de nieuwe aanwas niet te lang op zich laat wachten. “Er loopt hier ontzettend veel kennis rond en het wordt hoog tijd om die kennis door te geven. Ik en mijn collega’s worden namelijk ook een dagje ouder”, lacht Frank. “Maar het mooie is: iedereen met een technische achtergrond kan hier aan de slag. Ervaring met gereedschap maken heb je niet per se nodig, wij kunnen nieuwe collega’s intern opleiden. Zo zorgen we ervoor dat ons mooie vak blijft bestaan”, sluit hij af.

Heb jij interesse in dit vak en lijkt het je wat om als gereedschapsmaker aan de slag te gaan? Bekijk onze openstaande vacature en solliciteer vandaag nog!

Vragen over het vak? Neem dan contact op met Charles Verdaasdonk, Production Manager via c.verdaasdonk@stafier.com of 06 – 13925650.

Terug naar overzicht