Materiaalprijzen zijn dalende: vervang je product – juist nu!

5 jan 2023

Hoewel de prijzen voor staal en andere materiaalsoorten aan veranderingen onderhevig zijn, zien wij dat de daling in materiaalprijzen (bijvoorbeeld van de thermisch verzinkte staalsoort Sendzimir) de laatste maanden aanhoudt. “Al hebben wij natuurlijk ook geen glazen bol, het kan zomaar weer veranderen”, laat Rudi Loef weten. Toch denkt onze inkoper dat het juist nu een goed moment is om te investeren. Hij legt uit waarom.

Bij Stafier houden wij de veranderingen op de materialenmarkt nauwlettend in de gaten. De afgelopen jaren waren er immers genoeg factoren die van invloed waren op de prijzen, beschikbaarheid en levertijden van onder andere staal, koper en zink. “We leven in een onzekere tijd”, laat Rudi weten. “De oorlog in Oekraïne, de Covid-pandemie bij wereldspeler China, de energiecrisis… Het is daarom moeilijk om uitspraken te doen dat de huidige daling doorzet of dat prijzen juist weer gaan stijgen.”

Vraag en aanbod niet in evenwicht

Wat wél bekend is, is het feit dat vraag en aanbod al langere tijd niet in evenwicht zijn. Door de huidige economische situatie is de vraag naar materialen afgenomen, terwijl fabrieken in Europa nog met grote voorraden zitten. “Maar daar staat tegenover dat er ook al een aantal staalfabrieken in Europa de productie heeft stilgelegd”, weet Rudi. “Juist vanwege die afnemende vraag en oplopende personeels- en energiekosten.”

Grijp niet mis

Niemand weet of de materiaalprijzen verder dalen, maar de bodem lijkt toch bereikt te zijn. Daarom kan Rudi wel een advies uitbrengen. “Zijn jouw producten aan vervanging toe, dan is het alsnog een interessante tijd om je materialen te vervangen. Hoe meer fabrieken hun deuren sluiten, hoe langer de levertijden worden. Met oplopende prijzen als gevolg. Zorg dus dat je niet misgrijpt en bestel op tijd je materialen”, sluit hij af.

Terug naar overzicht